Mantı Tarifi

Mantı

Türk mutfağının yapı taşı, zahmetli ama yemesi bir o kadar keyifli mantı tarifimizi vereceğiz.

DEVAMINI OKU

Herkesin yapabileceği bu mantı tarifinde en önemli şey açma kısmı, onda da söylediğimiz yöntemleri kullanırsanız zorlanmayacaksınız. Hamuru büyük koskocaman beze şeklinde açmak bazen insanı zorlayabilir, Bu konuda tecrübeli değilseniz küçük bezeleri açmanız daha kolay olur.

Karelerin büyüklüğü mantı yerken önemli. Kayserinin mantısı bir yemek kaşığına 40 tane sığmasıyla ünlüdür. Siz o kadar minik yapamasanızda yine kaşığa 2-3 tane sığsa fena olmaz :)

Bir de katlama biçimleri var. Biz mantı katlarken sosu daha fazla üzerinde tutabilsin diye farklı katlıyoruz. Videomuzdan ve fotoğraflardan daha net görebilirsiniz. Ama şu şekilde de katlanabilir. Muska şeklinde üçgen katlayabilirsiniz. Belki de en kolay yöntem budur. Ya da bohça gibi dört köşeyi ortada buluşturabilirsiniz.

Nasıl hazırlarsanız hazırlayın evde yapılmış mantıdan daha lezzetlisi olmayacağını biliyoruz. Şimdiden kolay gelsin.

Kaç kişilik: 2-3 Hazırlık:30 dak. Pişirme:15 dak.

Mantı Malzemeleri

  • 1,5-2 su bardağı beyaz un
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber
  • 100 gr. dana kuzu karışık kıyma
  • 1 küçük soğan
  • 1-1,5 çay bardağı ılık su
  • üstü için 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 1 çay kaşığı dolusu kırmızı biber

Mantı Nasıl Yapılır?

  • Unu derin bir kaseye koyun, tuz ekleyip suyu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Yanınızda biraz un olması iyi olacaktır.Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur olduğunda güzelye yoğrulduğuna emin olduğunuzda üzerini nemli bir bez örtün ve iç harcı hazırlayana kadar bekletin.
  • İç harç için derin bir kaseye kıyma, soğan rendesi koyun. Tuz karabiber ekleyin ve elinizle yoğurun. Tüm harç malzemeleri birbirine geçsin.
  • Hamuru iki bezeye ayırın. Tezgaha un serpin ve merdaneyle ya da oklavayla açın. Baklava hamuru gibi çok ince olmasına gerek yok. AMa olabildiğince ince açmaya çalışın. Şekli şemali önemli değil. Zaten kesip katlayacağız.
  • Çok büyük olmayan kareler kesin. Ve iç harçtan karelerin üstüne koyun. Katlayın. Katlamayı aşağıdaki adım fotoğraflarından görebilirsiniz. Un serpilmiş tezgaha katladığınız mantıları koyun.
  • Derin büyük bir tencere alın. Kaynayan suyu içine koyun. biraz tuz serpip mantıları içine atın.ARa ara karıştırın. Mantılar yüzeye çıkmaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha ateşte tutun ve süzgeçle alıp servis tabaklarına koyun.
  • 1 kase yoğurda sarımsak rendeleyin ve karıştırın. Mantıların üzerine dökün. Tereyağını sos tavasında eritip üzerine kırmızı biber koyup köpürene kadar ocakta tutun sıcak birşekilde yoğurt üzerine gezdirip servis yapın. Afiyet olsun.

Mantı Püf Noktaları

- Hamur kulak memesinden daha sert kıvamda olmalı. Dinlendirirseniz daha kolay açılması mümkün.
- İç harca koyacağınız baharatlar konusunda serbestsiniz elbette ama bize göre sadece tuz ve karabiber yeterlidir.
- Hamuru 2-3 e bölün hatta 4 e bölün daha kolay açmanızı sağlar.. Büyük hamurla baş etmek daha zordur.
- Mantıyı haşlarken büyük bir tencere kullanın. Mantıları kaynar suya attığınızda üzerinde yüzmeye başladığında mantılar pişmiş demektir. 2-3 dakika daha tutup süzgeçle alabilirsiniz.

Mantı İçin Pişirme Önerisi

Orta ocakta harlı ateşte pişirin.

Mantı İçin Servis Önerisi

Sarımsaklı sos ve yağlı biberle servis edin.

Mantı yemeği nasıl yapılır?

Salçalı sola hazırlanan yemeğe mantı yemeği denir. Soğanı çok ince kavurup yağda kavurun. İçine salça koyun ve kavurmaya devam edin. İçine kaynar su koyup karıştırın. (buzlukta et suyunuz varsa katabilirsiniz) Ardından salçalı suya mantıları atın. Haşlandıktan sonra servis edebilirsiniz.

Kayseri mantısı nasıl yapılır?

Kayseri mantısının özelliği minik minik katlanmasıdır. Çok küçük kareler kesip içine minik kıymalı harç koyup bohça şeklinde katlayarak yapabilirsiniz.

Mantı içine ne konulur?

Mantı iç harcı klasik olarak kıymalıdır. Fakat patatesli, mercimekli iç harçlarla da mantı yapılır.

Hazır mantı yapımını anlatır mısınız?

Hazır mantı için derin bir tencereye kaynar su koyun ve içine boşaltın yaklaşık 10-11 dakikada pişecektir.

Mantıyı nasıl saklayabiliriz?

Mantıyı yaptıktan sonra biz yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip 100 derece fırında kurutuyoruz. Yaklaşık 6-7 dakika.. Kurutma işleminden sonra fırından çıkarıp soğuduktan sonra poşetliyoruz ve buzluğa kaldırıyoruz. Bu sayede birbirine yapışmıyor ve buzluktan çıkarıp pişiriken dağılıp parçalanmıyor.

2 kişilik mantı tarifi arıyorum. Malzeme ölçülerini verir misiniz?

Bizim tarifimiz 2-3 kişilik. Rahatlıkla yapabilirsiniz.

Mantı sosu nasıl yapılır?

Mantı sosu iki şekilde yapılır. Bir tereyağ eritip kızmızı biber yakabilirsiniz. İki tereyağ eritip 1 tatlı kaşığı salçayı baharatlarla kavurup onu dökebilirsiniz. İkisi de lezzetli olur.

Mantı nasıl haşlanır?

Mantı haşlamak için derin bir tencereye ihtiyacımız var ve kaynar suya. İçine atıp ara ara karıştırmalısınız. Suyun yüzeyine çıkmaya başladığında pişmek üzere olduğunu anlayın. 2-3 dakika sonra süzgeçle alın.

sade mantı nasıl yapılır?

Mantı hamurunu yaptıktan sonra iç harç koymadan kareler kesip haşlayın. Süzgeçle alın ve sarımsaklı yoğurt ve sosla servis edin.

Mantı yanına ne gider?

Salata ve turşu dışında başka hiçbirşey hazırlamanıza gerek yok. oldukça doyurucudur.

Adım Adım Fotoğraflar:

Mantı hamuru için hamur malzemelerini derin bir kaseye koyuyoruz.
Mantı iç harcı için malzemeleri derin kaseye koyuyoruz
Mantı hamurunu yoğurduktan sonra açıyoruz
Mantıya şekil veriyoruz
Mantımız hazır
Kaynar suya mantılarımızı açıyoruz
Haşlanan mantıları sudan süzgeçle çıkarıyoruz
Kızgın yağ döküp servis ediyoruz

Tarifi Paylaşmak İçin:

Sosyal Medya Hesaplarımız: