Çorba Terbiyesi

Çorba Terbiyesi

Türk mutfağının en eski ve köklü yiyeceklerinden birisi çorbadır. Çorbanın tanelerinin su ile birbirine geçmesi yani kıvam kazanmasına çorbayı bağlama denir. Çorba bağlama yöntemlerinden birisi çorbayı terbiye etmektir. Çorbalar çeşitli taneli malzemelerin ya da pürelerin suda kaynatılmasıyla yapılır. Eğer çorbanın suyunun ve tanelerinin ayrı ayrı olması istenmiyorsa çorbanın bağlanması gerekir. Çorba bağlanarak malzemeleri ile suyun bütünleşerek daha koyu kıvamlı bir hale gelir. Terbiyeli çorba yapımı teknikleri Türk mutfağında çok kullanılan tekniklerden bazılarıdır.

Çorba Terbiye Çeşitleri

1- Yoğurtlu terbiye
2- Limonlu terbiye
3- Sütlü terbiye
4- Sirkeli sarımsaklı terbiye
5- Unlu terbiye

Hangi Çorbaya Hangi Terbiye?

Yoğurtlu terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalarda tercih edilir. Limonlu terbiye genellikle etli çorbalarda ve sebzeli, taneli çorbalarda tercih edilir. Sütlü terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalar ile sebzeli çorbalarda kullanılır. Sirkeli ve sarımsaklı terbiyeler genellikle işkembe, kelle paça gibi sakatatlı çorbalarda kullanılır. Unlu terbiye hemen hemen tüm çorba çeşitlerinde kullanılabilmektedir.

Çorba Terbiyesinin Tarihçesi

Geçmişte çorbaya yoğunluk vermek için ekmek içi kullanılmıştır. Daha sonra unlu terbiye yöntemi kullanılmıştır. Günümüzde ise yukarıda bahsettiğimiz tüm terbiye yöntemleri kullanılmaktadır.

Yoğurtlu Terbiye

Malzemeler (6 kişilik):
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı un
Yapılışı:
Yoğurtlu çorba terbiyesi için öncelikle malzemeleri bir kap içinde iyice karıştıralım. Kaynamış ve pişmeye yakın çorbadan biraz alıp kaptaki karışıma ilave edelim ve karıştıralım. Malzemeyi çorbaya ekleyelim ve bir yandan da çorbayı karıştırmaya devam edelim. Çorbayı kaynayana kadar pişirmeye devam edelim. Çorbamız hazır. Örnek olarak Köfteli Arpa Şehriye Çorbası tarifini gösterebiliriz.
Yoğurtlu terbiye ile yapılmış köfteli arpa şehriye çorbası

Limonlu Terbiye

Malzemeler (6 kişilik):
1 adet yumurtanın sarısı
1 adet limonun suyu
Yapılışı:
Limonlu çorba terbiyesi malzemelerini bir kapta iyice karıştıralım. Kaynamış çorbadan alıp kaptaki karışıma ilave edelim ve karıştıralım. Karışımı çorbaya ekleyelim ve bir yandan da çorbayı karıştırmaya devam edelim. Çorbayı kaynayana kadar pişirmeye devam edelim. Limonun hafif ekşisini taşıyacak nefis çorbamız hazır. Örnek olarak salçalı tavuk çorbası tarifini inceleyebilirsiniz
Limonlu terbiye ile yapılmış salçalı tavuklu çorba

Sütlü Terbiye

Malzemeler (6 kişilik):
1 adet yumurtanın sarısı
Yarım su bardağı süt
Yapılışı:
Sütlü çorba terbiyesi için hazırladığımız malzemeleri iyice çırpalım. Kaynayan çorbadan alıp kaptaki karışıma ilave edelim ve karıştıralım. Karışımı çorbaya ekleyelim ve bir yandan da çorbayı karıştırmaya devam edelim. Pişene kadar kaynatalım. Bu yöntemle hazırlanmış sebze çorbası tarifini inceleyebilirsiniz.
Sütlü terbiye ile yapılmış sebze çorbası

Sirkeli Sarımsaklı Terbiye

Malzemeler (6 kişilik):
4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sirke
Yapılışı:
Sirkeli çorba terbiyesi için önce sarımsakları ezelim. Bir kap içinde ezilmiş sarımsak ile sirkeyi karıştıralım. Kaynamış çorbadan alıp kaptaki karışıma ilave edelim ve karıştıralım. Karışımı çorbaya ekleyelim ve bir yandan da çorbayı karıştırmaya devam edelim. Çorbayı kaynayana kadar pişirmeye devam edelim. İstenirse bu karışımı çorbaya ekleyip çorba yanında servis edebilirsiniz. Sirkeli sarımsaklı terbiye ile yapılmış yalancı işkembe çorbası tarifimizi görebilirsiniz.
Sirkeli sarımsaklı terbiye ile yapılmış yalancı işkembe çorbası

Unlu Terbiye

Malzemeler (6 kişilik):
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
Yapılışı:
Unlu çorba terbiyesi ya da diğer adıyla meyane hazırlamak için önce bir tencere içinde tereyağı eritelim. Tereyağı eridikten sonra unu ilave edelim ve iyice karıştıralım. Un pembeleşene kadar karıştırmaya devam edelim. Kaynamış ve pişmeye yakın çorbadan biraz alıp kaptaki karışıma ilave edelim ve karıştıralım. Karışımı çorbaya ekleyelim ve bir yandan da çorbayı karıştırmaya devam edelim. Çorbayı kaynayana kadar pişirmeye devam edelim. Çorbamız hazır. Unlu terbiye kullanılmış kremalı tavuk çorbası tarifimizi örnek gösterebiliriz.
Unlu terbiye ile hazırlanmış kremalı tavuk çorbası

Çorba Terbiyesi Neden Kesilir?

Çorba terbiyesini hazırlayıp çorbaya ilave ettiğimizde çorba terbiyesi kesilebilir. Yani terbiyede bulunana süt ya da yumurtanın çorbadan ayrışabilir. Çorba terbiyesinin kesilmesinin başlıca sebepleri şunlardır:
1- Kullanılan süt, yoğurt ya da yumurtanın taze olmaması.
2- Terbiye hazırlığı aşamasında malzemenin iyi karıştırılmaması.
3- Terbiyenin çorbaya eklenmeden önce çorbadan bir miktar alınıp karıştırılmadan ilave edilmesi. Böyle yapıldığında terbiye karışımı soğuk, çorba ise aşırı sıcak olabileceği için kesilme sorunu yaşanacaktır.
Çorba terbiyesinin kesilmesini önlemek için bu detaylara dikkat etmelisiniz.

Paylaşmak İçin:

Kategoriler: Sözlük

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Sosya Medya Hesaplarımız: