Mayalı Hamur Nasıl Yapılır (Tüm püf noktalarıyla)

Mayalı Hamur Nasıl Yapılır

Mutfağa giren herkesin mayalı hamurlar ilk denemelerde kabusu olur. Ama püf noktalarını kavradıktan sonra vazgeçemeyeceksiniz. O puf puf , yumuşacık hamur işleri sizi sizden alacak.

Maya Çeşitleri Nelerdir?

- Ekşi maya, nohut mayası, ekşi ayran mayası
- İnstant Maya
- Yaş Maya
Maya çeşitleri nelerdir

Kullanımı en kolay maya bana göre instant mayadır. Küçük Paketlerde ya da büyük 100 gr.lık paketlerde satılır. Kolay kullanımının sebebi una direk karıştırılarak kullanılmasıdır.
Yaş mayayı kullanırken sıvıyla eritmek gerekir.
Ekşi maya ya da nohut mayasını veya ayran mayasını kullanmadan önce hazırlamak uzun bir zaman alır ve kullanımıda zahmetlidir. Bu konuyla ilgili ayrıca uzun uzun bir yazı dizisi hazırlayacağım.

Başarılı Mayalı Hamur Hazırlamanın Adımları Nelerdir ?

İyi bir hamur hazırlayabilmek için öncelikle tüm malzemelerin oda ısısında ve taze olduğuna emin olmalısınız. Eğer tarifte sıvı ılık olmalı diye belirtilmişse mutlaka ısıtıp parmağınızın girebileceği
sıcaklıkta olmasına özen gösterin. Aynı yoğurt mayalar gibi serçe parmağınızı sıvının içine koyun 10'a kadar bekletin eğer durabiliyorsa tamamdır. Sıcak geliyorsa soğumasını sağlayın yoksa mayanız ölür.
Eğer soğuksa mayanız aktive olmaz hamurunuz kabarmaz.

Eğer bu işe yeni başlıyorsanız malzemelerinizi ölçmek en garanti yöntemdir. Kendi belirlediğiniz bir bardak ve kaşık ölçüsüyle sonrasında kendi ölçülerinizi yaratabilirsiniz. Her zaman tartı en garantili
yöntemdir. Özellikle ekşi maya ya da nohut mayası yapıyorsanız tartısız yapmanız çok zor olacaktır.

Yaş Maya Nasıl Kullanılır?

Yaş mayayı aktive etmek için yukarıda bahsettiğim ısıda ılık sıvıyla mayayı buluşturmak gerekiyor. Aktivasyonun hızlanması için şekerden yardım alınabilir. Hem mayalanma sürecini hızlandırır hem de
mayanın üremesini kolaylaştırır.
Yaş maya kullanımı

Kuru Maya Nasıl Kullanılır?

Kuru mayada ise direk una karıştırarak kullanabileceğiniz gibi tarifte eğer sıvı ile karıştırma öneriliyorsa direk kullanım sağlanır. Yine şeker ekleyerek aktivasyon hızlandırılabilir.
Kuru maya nasıl kullanılır

En önemli püf noktası maya ile tuzun temasının ilk aşamada olmamasıdır. Tuzu mayayı sıvı ya da unla karıştırarak kullanırken en son aşamada direk karışmayacak şekilde eklenmesine dikkat edilmelidir. O sebeple tariflerdeki malzemelerin karıştırılma sırası çok çok önemlidir.

Mayalı Hamur Nasıl Yoğurulmalıdır?

Esnek ve güzel bir hamur için iyi yoğurulma önemlidir. Bazı mayalı tariflerde hamur ele yapışacak kadar yumuşak olurken bazılarında kulak memesi yumuşaklığında olabilir. Bu sebeple tarifteki un miktarına dikkat edilmelidir.
Mayalı hamur nasıl yoğurulur

Pürüzsüz hamur nasıl yapılır?

Yeterinde yoğurup yoğurmadığınızı anlamak için hamurdan bir parça alıp ellerinizle tutup çekin. Eğer hemen yırtılmıyorsa esnek harika bir hamurunuz olmuştur.

Hamurun mayalandığı nasıl anlaşılır?

Mayalanma ya da ilk mayalama işlemi; Varsayalım ki yaş maya ya da instant maya ile yukarıdaki püf noktalarına ve adımlara dikkat ederek bir hamur hazırladınız. Şimdi geldi sıra ilk mayalama işlemine.
Hamurun 2,5 katı büyüklüğündeki bir kabın içerisine hamurunuzu yerleştirip üstünü streçle, örtüyle ya da bir kapakla kapatıp oda sıcaklığında bekletmeniz gerekiyor.
Mayalanma işlemi için hamurun üstünü kapatıyoruz

Bu aşamada sakın kapağını sürekli açıp kapamayın. Mayalama yaptığınız mekanının ısısına göre yarım saatten sonra mayalama işlemi gerçekleşecektir. Yaklaşık 45 dakika diyebiliriz. Mayalama işleminin başarılı olup olmadığını
anlamak için 2 gösterge var.
Hamurun yoğurulduktan sonraki hali minumum 2 katına çıkmış olmalıdır.
2 katına çıkmış olan hamura dokunduğunuzda parmağınız batıp parmağınızı çektikten sonra eski haline geliyorsa başarılı
bir ilk mayalama gerçekleşmiş demektir.
Hamurumuzun mayalanmadan önce ve mayalanmadan sonraki hali

Mayalı hamurda gazını almak ne demektir?

Bu aşama tariften tarife değişir. Ama mutlaka hamuru öldürmeden, hacmini çok kaybettirmeden toparlama işlemine denir gaz alma.Kabın yanlarına yapışan hamuru tutup içe getirmek suratiyle hafifçe yapılabilir.

Buraya kadar gelmişseniz harika bir mayalı hamura sahipsiniz demektir. Buradan sonra porsiyonlama ve şekil verme kısımları gelir.

Mayalı hamuru porisyonlama, bezelere ayırma

İsterseniz poğaça isterseniz ekmek sterseniz çörek ne yapacağınıza karar verip ona uygun iç harçla buluşturup şekil verip tepsiye yerleştirmelisiniz. Eğer elinizi yavaş tutarsanız hamurunuz diğer bir yandan mayalanmaya devam edecektir.

Mayalı hamurda tepsi mayalaması nasıl yapılır?

Tüm işlemleri yaptıysanız tepsiye dizinlen lezzetlerin son bir işlemi daha kaldı. O da tepsi mayalaması.
Mayalı hamurlarda tepsi mayalaması

Oda sıcaklığında ince bir bez örterek yaklaşık 10-15 dakika bekleterek yapabilirsiniz. Ardından üstüne yumurta sarısı ya da ne serpmek istiyorsanız sürüp fırınlayabilirsiniz. Eğer tepsi mayalaması yapmayacaksanız hızlı olmak istiyorsanız soğuk fırına tepsinizi sürüp ardından dereceye getirip fırın ısınana kadar ki süreyi tepsi mayalaması gibi düşünebilirsiniz.

Aksi belirtilmemişse şu pişirme koşullarını sağlayın. Tepsi mayalaması yapıldı, Fırın 180 dereceye getirildi (eğer ekmek hazırlıyorsanız 200 olmalı) Fırınınız ısındığında tepsinizi sürüp üzeri nar gibi kızarana kadar pişirerek afiyetle tüketebilirsiniz.

Mayalı hamur neden kabarmaz?

- Mayanızın son kullanma tarihi geçmiş olabilir
- Mayalamaya başlarken kullanılan sıvıların ısısı çok sıcak ya da çok soğuk olabilir. Maya aktive olamamış ya da mayayı öldürmüş olabilirsiniz.
- İyi yoğurulmamış olabilir
- Mayalanma için bekleme süresine dikkat edilmemiş olabilir
- Üstünü kapatmadıysanız, hava almaya devam ettiyse aktivasyon zayıflamış olabilir.

Paylaşmak İçin:

Kategoriler: Hamur İşi Tarifleri

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Sosya Medya Hesaplarımız: