Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Sağlıklı beslenmenin temel taşı ekmek. Ekşi maya ile hazırlanan ekmeğin tüketilmesi çok önemli.

DEVAMINI OKU

Endüstriyel mayalar kullanmadan yapılan, kendi hazırladığınız mayayı kullandığınız ekmek hem lezzet açısından fark yaratır hem de sağlığa büyük faydası vardır. Sadece un ve su ile hazırlayacağınız ekşi maya, ara ara beslenerek büyür, nesilden nesile aktarılabilen mayanız olur. Maya ne kadar yaşlıysa ekmeğinizin lezzeti bir o kadar güzel, vücuda faydası bir o kadar fazladır.

Fermente bir besin olduğu için faydalı bakteri bakımından fazladır. Sindirim sistemini düzenlediğini tüketmeye başladıktan sonra hemen hissedeceksiniz.

Ekşi mayalı ekmek için şunu diyebiliriz. İlk yapım gözünüzde büyüse de eğer sabrederseniz sürekli yapmak isteyeceksiniz. Ekşi mayalı ekmeğin mutfakta yaydığı kokunun müptelası olacaksınız.

Kaç kişilik: 8-10 Hazırlık:240 dak. Pişirme:75 dak.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Malzemeleri

  • 125 gr. mor buğday unu Yoksa normal beyaz un da kullanabilirsiniz.
  • 250 gr. siyez unu
  • 200 gr. tam buğday unu
  • 100 gr. ekşi maya
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Aktif olan ekşi mayanızdan 100 gr. alıp bir kabın içine koyun. İçine 1 çay bardağı su ve 1 su bardağı mor buğday unu koyup karıştırın. Üstünü kapatın 2 saat bekletin.
  • 2 saatin sonunda yükselen hamurun içine kalan 1,5 su bardağı suyu ekleyin elinizle karıştırın ve azar azar unu ilave ederek yoğurmaya başlayın. En son tuzu ekleyin. Tüm unları karıştırarak ilave edebilirsiniz. 1 çay bardağı tam buğday unundan kenara ayırın.
  • Kabın içinde toparalanan hamuru un serpilmniş tezgaha alın ve yoğurma işlemine orada devam edin. Burası çok önemli. Yoğun bir yoğurma işlemi olmalı en az 5-6 dakika yoğurulmalı.
  • Pürüzsüz harika bir hamur elde etmiş olmalısınız. Büyük plastik bir kabın içini zeytinyağıyla yağlayın. Pürüzsüz hamurunuzu içine yerleştirin ve kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın. 1 saatin sonunda hamuru 4-5 farklı yerinden tutarak katlayın. Ardından üstünü kapatın ve 30 dakika aralıklarla 4 kez k
  • Ardından buzdolabına kaldırın ve en az 10 saat buzdolabında mayalanmaya devam etsin.
  • Buzdolabından çıkan mayalanan hamuru son bir kez katlayın ve 1 saat oda sıcaklığında bekletin. Ardından un serpilmiş tezgahta elinizle yayıp dikkatlice katlayarak beze haline getirin.
  • Pişirmeyi planladığınız fırına girebilen bir tencerenin içine yağlı kağıt yerleştirin un serpin ve hamurunuzu yerleştirin. Kapağını kapatın ve 1 saat daha mayalandırın. Bu arada fırınınız 230 derecede ısınsın.
  • Pişirme kabınızı ısıtın ve yağlı kağıtla hamuru dikkatlice ısınmış tencerenin içine yerleştirin. üstüne un serpin, keskin bir bıçakla kesikler atın tencerenin kapağı kapalı şekilde fırına verin. 30 Dakika sonra kapağını kaldırın açık şekilde bir 30 dakika daha pişirin.
  • Fırından çıkan ekmeği bir tel üzerinde alıp üstüne nemli bir bez örtün ve dinlendirin. Soğuduktan sonra kesmenizde fayda var. Afiyet olsun.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Püf Noktaları

- Yoğurma kısmı çok önemli. Olabildiğince uzun süre ve hızlı hızlı yoğurmalısınız. Elastik bir hamur elde etmelisiniz.
- Katlama kısmını mutlaka yapmalısınız. Minumum 3 katlama yapılmalı.
- Bekleme süresi, sabır çok çok önemli. Ortaya çıkacak sonuca bayılacaksınız o yüzden biraz sabredin.
- Yüksek ısıda pişirmelisiniz. Fırından fırına pişme süresi değişecektir. Bu sebeple kendi fırınınızın huyuna göre pişirin. Büyük bir ekmek en az 1 saatte pişecektir.
- Ekmeği kabına koymadan önce kabı yüksek ısıda ısıtın. Ekmeği yerleştirdiğimizde ekmek mühürlensin alta tutunsun.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Pişirme Önerisi

220 derece fırında pişiriyoruz. Önceden uzun süre fırını ısıtıyoruz.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Servis Önerisi

Tavsiyemiz fırından çıktıktan sonra 4-5 saat bekleyip öyle servis etmeniz. SIcak sıcak keserseniz hamurlaşabilir. Dayanamıyorsanız kopararak yiyin bıçak değdirmeyin.

Kendi ekşi mayamı yapmak istiyorum. Kaçıncı günde ekmek yapabilirim? Ekşi mayayı nasıl test edebilirim?

7 ile 9 gün arasında sürüyor, mayanın güçlenmesi. Derin bir kaba su koyun ve mayadan bir parça atın. Maya suyun üzerinde yüzüyorsa ekmek yapımına hazır demektir.

Ekşi maya nasıl elde edilir?

Bir kabın içine 1 çay bardağı su 1 çay bardağı dolusu un ilave edip karıştırıp ağzını kapatıyoruz. Bu karışımın kabarmasını bekliyoruz. Her gün aynı saatlerde 1 yemek kaşığı dolusu un ve 1 yemek kaşığı su ile besliyoruz. 7.-8. gün mayamız hazır olacaktır. Mayanız bol gözenekli ve 2-3 katına çıkıyorsa ekmek yapımına hazır demektir.

Ekşi mayalı ekmek nedir?

Ekşi hamur mayası, eski bir fermantasyon biçimidir. Ekşi mayalı ekmek, tahıl mayası olarak üretildiğinden dolayı fermantasyon sonucu oluşan gazlar ekmeği kabartır. Bol yoğurma sonucu ekşi maya gluteni parçalar. Gluten hassasiyeti olanlar rahatlıkla bu ekmeği tüketebilirler.

1 kg. una ne kadar ekşi maya?

1 su bardağı ekşi maya yeterli gelecektir.

Ekşi maya kaç saatte kabarır?

En iyi ekşi mayalı ekmek için 4 saat oda sıcaklığında işlem yapmak için beklenir. En az 8-10 saat buzdolabında mayalanma süreci yaşamalıdır. İdeal olanı budur.

Ekşi mayanın bozulduğunu nasıl anlarız?

Eğer mayanızın içinde pişmaniyeye benzeyen uzun uzun lifler yoksa bozulmuş demektir.

Kategoriler: Ekmek Tarifleri

Tarifi Paylaşmak İçin:

Sosyal Medya Hesaplarımız: