Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

DEVAMINI OKU

Bayram sofralarında, davet menülerinde, akşam yemeğinde, çay saatinde günün her anında yenilebilecek yemek tariflerinin başında gelen zeytinyağlı yaprak sarmasının bir özelliği de tencerenin başına geçtiğinizde kendinizi durduramazsınız. Birkaç usulü olan zeytinyağlı yaprak sarmasının yörelere göre yapılışı lezzeti değişir. Yaprak sarması içi hazırlarken bile bu farklılığı görürüz. İstanbul usulü yaprak sarmasında kuş üzümü, fıstık, tarçın yeni bahar kullanılırken Anadolu'nun birçok yerinde yapılan sarmalar daha çok fıstık, üzüm gibi tatlar konulmadan, kimyon, kuru nane gibi baharatlarla tatlandırılarak yapılır. Bir farklılıkta yine kavurularak ya da çiğden yapılmasıdır. Bazı yörelerde soğan, pirinç ön pişirme yapılarak hafif kavrulur, biz ise çiğden yaparız.
Asma yaprağı seçimi de lezzeti değiştiren faktördür. Taze asma yaprağıyla yapılabileceği gibi salamura ya da buzluktan çıkarılan asma yapraklarıyla sarma yapılır. Ama yaprak seçerken şuna dikkat etmelisiniz. Asma yaprakları, damarsız, ince, parlak olmalı. Yırtık olmamalı, kalın olmamalı..
Diğer yaprak sarma ile ilgili püf noktalarımıza aşağıda yer vereceğiz. Buyrun tarife...

Kaç kişilik: 4-6 Hazırlık:30 dak. Pişirme:45 dak.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Malzemeleri

  • yarım kg. asma yaprağı
  • bir kase pirinç
  • 2 adet soğan
  • 3-4 dal taze nane
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı dolusu salça
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

  • Pirinçleri yıkıyoruz. İçine ince kıyılmış taze otları ekliyoruz, Baharatları, rendelenmiş soğanı, zeytinyağını ilave ediyoruz. Kaşık yardımıyla güzelce karıştırıyoruz. İyice harmanlayın.
  • Yaprağınız salamuraysa tuzu gitsin diye suda bekletin. Eğer taze yaprak kullanıyorsanız kaynar suya daldırıp çıkarın. Rengi değiştiğinde doldurmaya hazırdır.
  • Yaprakların damarlı kısımları üste gelecek şekilde açın ve uç kısmına tatlı kaşığıyla iç harç koyup yanları ortaya getiriyoruz ve uç kısımdan başlayarak sıkıca sarıyoruz.
  • Tencerenin altına 3-4 adet yaprak koyup üstüne sarmaları yerleştiriyoruz. Üstüne gelecek kadar yavaşça su ilave ediyoruz ve sarmaların üzerine porselen tabak kapatıyoruz. Kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Yavaş yavaş pişirin. Lezzeti şahane olacaktır. Soğuduktan sonra servis edin. Afiyetle..

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Püf Noktaları

- Mutlaka damarı az, incecik, körpe yapraklar kullanın
- Salamura yaprak kullanacaksanız 2-3 dakika kaynar suda bekletip tuzunu attırmalısınız
- Sarmaları sararken içini çok doldurmayın. İçini çok koyup sıkıca sararsanız pirinçler şiştiğinde dolmalarınız patlayacaktır.
- Pişerken tencerenin üstüne mutlaka ters vaziyette porselen tabakla kapatmalısınız. Aksi takdirde kaynamaya başlayan sarmalar yaprakları açılacak şekilleri bozulacaktır.
- Tencerenin altına birkaç yaprak koyup sarmaları üzerine öyle dizin.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması İçin Pişirme Önerisi

Tencereyi orta ocakta kısık ateşte pişirin. Altını çok açmayın. Yavaş yavaş pişsin.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması İçin Servis Önerisi

Üzerini limon dilimleriyle süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Klasik zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır?

Yazımızda da söz ettiğimiz gibi iki şekilde yapılır. Çiğden klasik malzemelerle hazırlayabilirsiniz. Kavurarak kuş üzümlü, fıstıklı hazırlayabilirsiniz.

Zeytinyağlı yaprak sarma malzemeleri doldururken artarsa ne yapmalıyım?

İki seçeneğiniz var eğer 2-3 yemek kaşığı artmışsa evde bulunan biber, domates gibi malzemeleri doldurup tencereye koyabilirsiniz. Ya da buzdolabı poşetine koyun buzluğa kaldırın, sonraki sarmayı yaparken çıkarıp diğer harca dahil edebilirsiniz.

Kolay yaprak sarması tarifi arıyorum, ne tavsiye edersiniz?

Aslında bizim tarifimiz yapabileceğiniz en kolay sarma tarifi. Kavurma işlemi yok. Çiğden harcı hazırlayıp hemen sarma işine geçiyorsunuz.

Zeytinyağlı yaprak sarması salçalı yapmasak ne olur?

Salçasız yapacaksanız İstanbul usulü yaprak sarması yapmalısınız. Ama eğer bizim usulümüzde hazırlayacaksanız salça yerine domates rendesi koyabilirsiniz.

Yaprak sarması içi hazırlarken hazır dolmalık baharat konulabilir mi?

Elbette, hazır dolmalık baharatları kullanabilirsiniz. İçinde bizim kullandığımız baharatların yanısıra yeni bahar kırmızı biber var.

Yaprak sarması nasıl pişirilir?

Yaprak sarması yaptığınız tencerenin tabanının kalın olmasına özen gösterin. Tencerenin zeminine yapraklardan mutlaka altlık oluşturun. Orta göze koyun ve kısık ateşte pişirin. Tencerenin kapağı kapalı olsun. Yavaş yavaş pişen dolmanın lezzeti başkadır.

Yaprak sarması pişririken ne kadar su konulur?

Biz yaprak sarmalarının üstünü kapatacak kadar koyuyoruz. Kısık ateşte buharıyla güzelce pişiyor. Pişip pişmediğini anlamak için sarmayı test ediyoruz. Bu sırada pişmediyse tencerede suyuna bakıyoruz. Çok azalmışsa sıcak su ilavesi edip bir süre daha pişiriyoruz.

Yaprak sarması yanına ne gider?

Zeytinyağlı yaprak sarmasını ana yemek olarak konumlandırmışsanız yanına sadece yoğurt ikram edebilirsiniz. Başka birşeye gerek yok. Ama yancı olarak servis edecekseniz, öncesinde mercimek çorbası ve bir ana yemekle servis edebilirsiniz.

Yaprak sarması sosu yapmak istesek nasıl hazırlayabiliriz?

Biz bir sos tavasında zeytinyağında salçayı eritip, kuru nane ve karabiberle tatlandırıp tencerenin içindeki yaprak sarmalarının üzerine gezdiriyoruz.

Yaprak sarması nasıl sarılır?

Etli yaprak sarmalarının nasıl daha tombul ve küçük sarılanı makbulse zeytinyağlı yaprak sarmasının ise uzun ince olanı makbuldür. Çok fazla iç koymadan sıkıca sarılmasını tavsiye ederiz. Videomuzda mevcut.

2 adet zeytinyağlı yaprak sarması kaç kalori?

2 adet yaprak sarması 100 kcal. dir.

Asma yaprağını nasıl saklayabilirim?

Daha önce hazırladığımız asma yaprağı nasıl saklanır yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Adım Adım Fotoğraflar:

Yaprak sarması içi hazırlarken malzemeleri derin kaseye koyuyoruz
Malzemeleri güzelce karıştırıyoruz
Zeytinyağlı yaprak sarması içi hazır
Yaprağımızı düz bir zemine koyup iç harcı yerleştiriyoruz
Sarmalar hazır
Tencereye sarmaları diziyoruz
Tencereye su koyup üstüne tabak kapatıyoruz

Tarifi Paylaşmak İçin:

Sosyal Medya Hesaplarımız: