Patlıcan

patlıcan

Yazımızda şu konulara yer verdik;
1.Patlıcan Nedir?
2.Patlıcan Nasıl Yetiştirilir?
3.Patlıcanın tarihi
4.Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?
5.Patlıcanın Özellikleri Nelerdir?
6.Patlıcanın Besin Değeri Nedir?
7.Patlıcanın Faydaları Nelerdir?
8.Patlıcanın Kullanım Alanları Nelerdir?
9.Patlıcanlı Yemek Tarifleri

1.Patlıcan Nedir?

Patlıcan bir kültür bitkisinin etli, büyük, uzun ya da toparlak biçimde olabilen, sebze olarak yenilen ürünüdür. Bilim dünyasında Solanum melongena olarak bilinir. Patlıcan özellikle Türk Mutfağında büyük öneme sahip bir sebzedir. Doyurucu özelliği sebebiyle vejetaryenler tarafından çokça tercih edilir. Patlıcanın insan sağlığına yararları saymakla bitmez. Nikotin bakımından oldukça zengin olan patlıcan insan vücudunun ihtiyacı olan nikotini rahatlıkla karşılar.

Patlıcan Yetiştirme

2.Patlıcan Nasıl Yetiştirilir?

Patlıcan sıcak iklim sebzesidir. Bol su sever, O derecenin altına inen sıcaklıkta dayanamaz. Patlıcan bitkisinin gövdesi kalın ve yuvarlaktır. Bazı cinslerinde dikenlerde oluşur.
Patlıcan tohumları ilkbaharda saksıda çimlendirilir. Oda sıcaklığında yaklaşık 20-24 derecede 10 günde çimlenir. Tohumlar çimlenince kazık kök oluşur. Kazık köklerden sonra yan kökler oluşur. Sıcaklık 18 derece üstüne çıktığında fideler ekime hazırdır. Patlıcan gübre sever. Havalandıran toprağa gübre eklenir. Ve fide tutana kadar güzelce sulanır. Arada çapalanarak havalandırılır.

3.Patlıcanın Tarihi Nedir?

M.Ö. 500 yılında ilk kez Hindistan'da yetiştirildiğine dair kanıtlar mevcut. İpek yolu ticareti ile önce Afrikaya sonra Doğu Avrupa'ya yayılmıştır. 16. yüzyılda tüm Avrupa'ya yayılmıştır. İlk önceleri süs bitkisi olarak kullanılan patlıcan yavaş yavaş mutfaklarda yer almaya başlamıştır. Dünya'da üretilen yaş sebzeler arasında 6. sıradadır.

Patlıcan çeşitleri

4.Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde Patlıcan Çeşitleri Şunlardır;
Kemer Patlıcanı - Silindirik yapıda, az çekirdekli, beyaz etli, ince kabuklu, sivri uçlu, parlak siyahımsı görünüme sahip patlıcandır.
Halkapınar Patlıcanı - Orta boy, koyu mor, uç tarafı sap tarafına göre daha dolgun bir patlıcan türüdür.
Bostan Patlıcanı - İri boy, oval biçimli, çekirdeği az, koyu mor renklidir. Bursa'da "tophane" İzmir'de "topan" patlıcanı olarakda anılır.
Kırmastı Patlıcanı - Uzun, ince, alacalı patlıcandır.
Gönen Patlıcanı - 5-7 cm. kalınlığında dolgun mor patlıcandır.
Yalova- 49 Patlıcanı - Patlıcanın sap tarafı biraz daha dardır. Uzun, siyahımsı mor renkte olan patlıcandır.

Dünyada Patlıcan Çeşitlerinden Bazıları Şunlardır;
Long Purple
Viserba
Black Beauty

Patlıcan

5.Patlıcanın Özellikleri Nelerdir?


Patlıcan bitkisinin yaprakları küçük, dar ve incedir , yaprak kısmı ve gövdesi yeşil renklidir. Meyvesi mor renk olan bitkinin çiçeğide mor renktedir. Patlıcanın kabuğunda nikotin de bulunur. Bitki bunu bitki yiyen böceklere karşı kendini savunmak için üretir. Patlıcanın içerdiği nikotin miktarı, insan vücudu için zararlı değildir. Kalori değeri düşük bir besin olan patlıcanda A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunur. Bir bitkiden 28-30’a yakın meyve alındığı bilinmektedir.

Patlıcanın besin değeri

6. Patlıcanın besin değeri;


Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer
Kalori 17 kcal % 0.8
Karbonhidrat 2.5 g % 0.8
Lif 2.8 g % 11.3
Protein 1.2 g % 2.5
Yağ 0.2 g % 0.3
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 7.0 IU % 0.1
C Vitamini 5.0 mg % 8.3
Potasyum 224.0 mg % 6.4
Kalsiyum 13.0 mg % 1.3
Demir 0.4 mg % 2.3

7. Patlıcanın faydaları nelerdir?


Ayrıca güçlü bir lif kaynağı olduğu için bağırsakları çalıştırır ve midedeki hazımsızlığı azaltır.
Patlıcan suyu antioksidan bakımından zengin olduğundan vücuttaki tüm toksinleri idrar yolu ile atar. Özellikle karaciğerde biriken yağlı toksinlerin birikmesini önler. Bunun yanı sıra cilt hücrelerinin de yenilenmesinde etkili olan patlıcan, cildin daha parlak ve genç görünmesini sağlar.
* Vücudun demir emilimini arttırır. Kansızlık gibi sorunları önler.
* Kalorisi düşük, lif oranı yüksek olduğu için diyet yapanlara tavsiye edilir.
* Sigara bırakmada en etkili besindir.
* Anti bakteriyel etkisi sayesinde vücudu arındırır.
* İçerdiği lif sindirimi kolaylaştırdığı için bağırsak rahatsızlıkların yaşanmasını azaltır. Kolon kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini düşürür.
* İçerdiği C vitamini sayesinde cildin parlak ve genç görünmesini sağlar.
* Unutkanlığa iyi geldiği görülmektedir.

Patlıcanın tarihi

8. Patlıcanın kullanım alanları Nelerdir?


En sık kullanıldığı alan elbette mutfaktır. Patlıcanlı yemeklerdir..
Mutfak dışında bir diğer kullanım alanı ise cilt ve saç bakımıdır. Patlıcan kabuklarının hem saç rengine hem de cilt gerginliğine iyi geldiği bilinmektedir.
Ispanaktan sonra demir bakımından en önemli besin kaynağı patlıcan sapıdır. Sakın patlıcan saplarını atmayın. Suyun içinde kaynatarak soğumasını bekleyin ve tüketin. Demir, kansızlığa ve hemoroide iyi gelmektedir.

Patlıcan Yemekleri

9. Patlıcanlı yemek tarifleri:


Patlıcan kebap , Patlıcan Musakka, Tencerede patlıcan kebabı, Karnıyarık tarifi, yoğurtlu patlıcan, Patlıcanlı köfte, Patlıcan sarma, patlıcanlı börek, Közlenmiş patlıcan salatası, Alinazik, Zeytinyağlı patlıcan, söğürme, islim kebabı, Bostan kebabı, şehzade kebabı


Yayınlanma tarihi: 15.12.2020

Paylaşmak İçin:

Kategoriler: Sözlük , Yazılar

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Sosya Medya Hesaplarımız: