Türk Mutfağında Et Yemekleri

Türk Mutfağında Et Yemekleri

Et önemli bir protein, demir ve B vitamin kaynağıdır ve besleyici bir gıdadır. Et yemekleri Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Çeşitli et pişirme yöntemleri kullanılmakta ve zengin etli yemek çeşitleri yapılmaktadır.

Et Yemeği Pişirme Yöntemleri

Türk mutfağına özgü et yemekleri pişirilirken çevirme, kızartma, ızgara, kavurma, tava, kebap, yahni, güveç, buğulama, kapama, haşlama, köfte ve dolma gibi çok çeşitli biçimler tercih edilebilmektedir. Et yemekleri pişirilirken bulgur, sebze, kurubaklagil ile karıştırılabilmektedir. Özellikle fırında, sahanda ya da sulu olarak pişirilince et yemekleri daha sağlıklı olabilmektedir.

Kuzu Kapama Tarifi

Günümüz ve Geleneksel Türk Mutfağında Tercih Edilen Et Türleri

Orta Asya döneminde Türkler göçebe hayata uyum sağlamış olan koyun etini birincil et kaynağı olarak kullanmışlardır. Anadoluya yerleştikten sonra keçi ve dana eti de daha çok kullanılmıştır. Ayrıca tavuk, kuş, ördek, tavşan ve geyik gibi av hayvanı etleri de sevilen kullanılan et çeşitleri olmuştur.

Fırında Tavuk Kanat Tarifi

Koyun eti diğer etlere kıyasla daha yumuşak bir ettir. Bu sebeple Osmanlı saray mutfağında koyun eti daha çok tercih edilmiştir. Benzer şekilde tavuk eti de kullanılmıştır. Sığır eti ise daha çok pastırma ve sucuk yapımında kullanılmıştır. Balık eti diğer etlere göre daha az kullanılmıştır.

Günümüz Türk mutfağında koyun eti yanında dana eti ve tavuk eti de bolca kullanılmaktadır. Sağlıklı olduğu için balık ve deniz ürünleri kullanılan yemekler geçmişe göre daha sık yapılmaktadır. Ciğer, baş, ayak ve diğer sakatatlar da çeşitli yemeklerde sıkça kullanılmaktadır. Kırmızı et yemekleri özellikle davet menülerinde başta gelen ana yemeklerdendir. Ancak tavuk yemekleri özellikle ekonomik olması sebebiyle çok sık tercih edilmektedir. Sakatat yemekleri benzer şekilde ekonomik oldukları ve besleyici oldukları için sıkça pişirilmektedir.

Arnavut Ciğeri Tarifi

Etli Yahni Yemekleri

Yahni, geleneksel Türk mutfağında çok rastlanan sulu olarak yemek pişirme yöntemidir. Koyun, dana, tavuk, tavşan, balık, ciğer ve sakatatlar yahni olarak pişirilebilmektedir. Yahnilere genelde soğan ya da sarımsak da eklenir, havuç, pazı ve farklı sebzeler de eklenmektedir. Son dönemlerde domates ve patates de Türk mutfağında yerini almış, dolayısıyla yahnilerde de bolca kullanılmaktadır. Yahni yemeklerini tatlandırmak ve renklendirmek için çeşitli baharatlar kullanılabilmektedir. Geleneksel olarak yahnilerle birlikte tirit de tüketilmiştir. Tirit ekmek parçalarının et suyuyla ıslanmasıyla hazırlanır. Balık etiyle de yahniler yapılmıştır, örnek olarak uskumru balığı yahnisi verilebilir.

Yahniler pişirilme yöntemi ve içinde yer alan sebzeler ve diğer şeylerle birlikte oldukça sağlıklı ve besleyici bir yemektir.

Ciğer Yahnisi Tarifi

Köfteler

Türkçeye, Farsçada ince kıyılmış et anlamına gelen küfte gelimesinden gelmiştir. Geçmişte köfte için koyun eti tercih edilmekteyken günümüzde dana eti de kullanılmaktadır. Eskiden etin satır ya da bıçak ile kıyılması yöntemi kullanılırdı. Fakat günümüzde kıyma makineleri pratikliği sebebiyle daha çok tercih edilmektedir. Köfteyi tatlandırmak için kimyon, biber, soğan ve maydanoz katılmaktadır. Köfte hazırlanırken için ekmek de yapılabilmektedir, bu sayede köftenin miktarı artarken daha ekonomik bir yemek haline gelmektedir. Kadınbudu köfte bu açıdan farklılık gösterir; bu köfte türünde ekmek yerine pirinç kullanılır. Bu şekilde hem farklı bir lezzet elde edilirken hem de köftenin miktarı artırılmaktadır.

Kadınbudu Köfte Tarifi

Geleneksel köfte pişirme yöntemi olarak tava, ızgara ve sahanda pişirme tercih edilmiştir. Köftenin sulu olarak pişirildiği de olur. Günümüz Türk mutfağında köfte yaparken dana eti de sıkça kullanılmaktadır. Köfteler kıyılmış etten yapıldığı için kolay yenebilmektedir ve özellikle çocuklar ve yaşlılar tarafından sevilerek tüketilir.

Köfte Tarifi

Kebaplar

Kebaplar ülkemizde çok sevilir, özellikle dışarıda yemek istendiğinde çok tercih edilen sevilen yemeklerin başında gelir. Kebapların yanında mutlaka lavaş ekmeği de tüketilir ki bizce de harika bir tercihtir. Adana ve Urfa şehirleri pişen kebaplara isimlerini verecek kadar meşhurdur.

Genelde ızgarada pişen etler için kebap tanımı kullanılsa da eskiden kendi suyu ile pişen etler de kebap olarak adlandırılırmış. Kebap pişirmek için daha çok koyun eti tercih edilmekteydi, tavuk, balık ve tavşan etleri de kullanılırdı.

Mangalda Kebap

Kebap için kıyılan etler ve iç yağları şişe geçirilerek kebap pişirilir. Pişirmeden önce etlerin marine edilerek yumuşatılması da sıkça başvurulan bir hazırlama yöntemidir.

Kağıt Kebabı Tarifi

Kurutulmuş Et ve Sucuklar

Geleneksek Türk mutfağında yeri olan et kurutma ve sucuk yapma yöntemi etlerin uzun süre saklanabilmesine imkan vermiştir. Bunlar günümüzde de hala sevilerek tüketilen et ürünleridir.

Paylaşmak İçin:

Kategoriler: Kırmızı Et Yemekleri

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Sosya Medya Hesaplarımız: